(Celozrnné) housky

Postup

Suroviny

  • 500 g hladké mouky (z toho polovina lze nahradit buď celozrnnou moukou nebo špaldou)
  • 1 droždí (může být i méně)
  • 250 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli

Do odvážené mouky zamíchejte sůl. Poté udělejte v mouce důlek a do důlku nadrobte droždí. Zalejte teplou vodou a nechce několik minut vzejít kvásek.

Poté přidejte olej a vše zadělejte v robotu nebo v ruce. Pokud mouka špatně saje, přidejte vodu a naopak.

Nechte kynout, až se objem zdojnásobí (cca 45 - 60 minut v závislosti na okolní teplotě).

Domácí housky

Po vykynutí vytvarujte válečky a upleťe housky, případně místo pletení udělejte kuličky. Na jednu housku odvážím cca 50 - 60 g vykynutého těsta.

Nechte ještě na plechu přikryté utěrkou kynout cca 15 minut.

Před pečením housky potřete vajíčkem a posypte kmínem, hrubozrnou solí nebo tím, co máte rádi.

Na dno trouby dávám starý plech, který nechám roztopit spolu s troubou. Na něj pak po vložení housek do trouby vyleju cca 1 dl vody, aby se v troubě vytvořila pára a housky ještě dokynuly.

Pečte na 220 stupňů cca 15 - 20  minut.

DOBROU CHUŤ.